Kies voor eigenheid

De ziel van het streekproduct is het 'eigene' dat de ambachtelijke vakman er aan geeft. Dat geldt zeker voor lokaal geproduceerde dranken als bier en gedestilleerd. De brouwer of destillateur bepaalt de unieke smaak, uitstraling en kwaliteit van zijn product. Hij kiest zelf zijn granen, zijn moutleverancier, zijn molenaar. En het grootste geheim is de formule waarmee hij zijn grondstof verwerkt.

Toch heeft hij niet het héle proces onder controle. In de productie en aanlevering van grondstoffen heeft de afgelopen halve eeuw een enorme opschaling plaatsgevonden. Kleinere brouwers moeten hun proces daarom met halffabrikaten beginnen; niet met gerst, maar met kant-en-klare mout.

Stichting Moutery Noard-West Fryslân wilde terug naar de oorsprong van het brouwproces. Ze zocht en vond een manier om op kleinschalige wijze het weken, kiemen en eesten in eigen hand te nemen. Het resultaat is een machine die deze drie stappen in één proces afwerkt.

Dit proces maakt niet alleen de brouwer weer helemaal baas over zijn product, het biedt hem ook voordelen en kansen om zijn product nóg eigener van smaak en voorkomen te maken.

Voor inlichtingen en afspraken, ga naar Contact pagina.